LaLiga-beschouwing (8) — Real Betis en Real Sociedad, wat is voetbalgeluk?

6. Real Betis — 39 verliespunten

Teleurstellen in het teleurstellen is diepzinnig, maar dat is meestal hoe ik Real Betis probeer te omschrijven. De tegenstrever van Sevilla, aartsrivaal, bulkt van potentie en ambitie. Tweewekelijks zou Villamarín kolken van enthousiasme, hoewel het ook wel een kritisch publiekje kan zijn. Alleen weet de club uit Heliopolis vaak manieren te verzinnen om zich in de voet te schieten; ze zijn er experts in. Nadat Quique Setién van 2017 tot 2019 een aardig bouwwerkje neerzette, leek onder Rubi in het vorige seizoen ondergrens na ondergrens bereikt te worden: een schandalige 15e plek was het gevolg. Voor het nieuwe seizoen werd Manuel Pellegrini aangesteld als coach en kwam Antonio Cordon, die vroeger goede werken neerzette bij Villarreal, als technisch directeur binnen. Slechter dan vorig seizoen zou niet moeten kunnen.

Pellegrini zou een selectie aantreffen die vorig seizoen liefst 60 goals moest incasseren in de Liga. Alleen degradant Mallorca kreeg er meer tegen. Het is dus wel duidelijk waar het eerste verbeterpunt zou zitten: hoeveel mooie voetballers Betis ook heeft, zorg eerst voor een defensieve organisatie waarin je samen uit en samen thuis bent. De opbouw/vormgeving van Betis’ aanvalsspel liet ook te wensen over, daar je een Canales maar al te vaak ver zag uitzakken om de opbouw een beetje aan de gang te helpen. Verder waren er ook problemen in de samenstelling van de aanvalslinie. Hoewel met Joaquin, Canales en Fekir er geweldige spelers zijn om het spel te laten dicteren op de helft van de tegenstander, zou de spitspositie aanpappen blijven. Loren Moron scoorde wel 10 keer, maar dat was in het begin van ‘19/20, terwijl Borja Iglesias als topaankoop vanuit Espanyol kwam met Rubi en nooit de droomoptie in de spits kon worden waarvan iedereen dacht dat hij dat was. Met Tello en Lainez waren er ook bijzonder grillige spelers op de vleugels.

Hoewel Betis na zijn seizoensopeners tegen Alavés (1–0 winst) en Valladolid (2–0 winst) beterschap leek te tonen in defensief opzicht, zou het restant van 2020 defensief een ernstige helletocht blijven. Er werden tegen respectievelijk Real Madrid, Getafe, Real Sociedad, Barça, Athletic Club en Levante minstens 3 goals geïncasseerd in elk treffen. Met de jaarwisseling had Betis na 16 duels al 30 goals tegen en dat was de zwakste prestatie van elke club in de LaLiga naar verhouding. Met 6 zeges, 1 gelijk en 9 verliezen na 16 wedstrijden zou het ver van Europees voetbal verwijderd zijn: op plek 7 was er al 7 punten achterstand. Met 19 goals voor bleef het aanmodderen in de spitspositie: Sanabria scoorde twee keer, Moron en Iglesias één keer. Met name de efficiëntie van Sanabria en Fekir lieten qua kansenverhouding te wensen over.

Een troosteloze analyse van de eerste fase van een nieuw seizoen Betis, dus. Het leek weer teleurstellen in het teleurstellen te zijn. Hoe anders was 2021: van 1,8 verliespunt in de eerste 16 wedstrijden naar 0,8 verliespunt in de volgende 12 wedstrijden. Eerst totaal geen uitzicht op Europees voetbal; nu staat het gelijk met Real Sociedad (eerst 10 punten op achter) en twee punten voor op Villarreal (eerst 7 punten op achter). De inhaalslag en stabiliteit van Betis in 2021 is totaal niet des Betis. In 12 duels maar 11 goals tegenkrijgen, in 12 duels 19 keer scoren. Wat heeft Pellegrini geflikt om het allemaal beter te laten lopen?

Het helpt iedere club vanzelfsprekend als Sergio Canales na 1,5 maand afwezigheid terugkeert om in 2021 te knallen als de vormgever die hij is op het middenveld. Het helpt je als club wanneer Borja Iglesias na 1,5 jaar eindelijk leert hoe hij doelpunten moet maken in een Betis-shirt. Het derde, interessantste en misschien pijnlijkste punt: kijk naar Betis bij aanwezigheid van Bartra en zonder. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat zijn individu een enorme bron voor onrust was centraal achterin. Was er een wedstrijd waar Bartra níét tuimelde? Ik vraag het me af. Blessures zijn lullig, maar toch: met Victor Ruiz en Aissa Mandi stonden er nu twee zeer betrouwbare verdedigers, was Betis veel compacter en speelde het middenveld met Guido als stofzuiger en spelmakers naast/voor zich veel beter. In deze rustgevende duidelijkheid is het voor Pellegrini nu ook makkelijker switchen: hij kan kiezen voor Canales hoger of lager op het veld, hij kan kiezen tussen Ruibal’s diepte en Juanmi’s voetbalintelligentie, hij kan Tello, Joaquin, Lainez etc van de bank brengen. En Betis wordt er niet slechter van. Wat een luxe.

In de Copa Del Rey zou Betis stranden tegen Athletic Club in de kwartfinales; het kreeg in blessuretijd nog de 1–1 tegen om na extra tijd en penalty’s het onderspit te delven. Desondanks was het een spannend competitief duel. Geen lekkende defensies, maar strijd en aan elkaar gewaagd zijn qua voetbalintellect. In de competitie moet je er ook als tegenstander voor knokken m Betis niet te laten winnen: Real Sociedad (2–2), Barça (2–3) en Sevilla (0–1, 1–1) zijn de enige ploegen in de 2021-Liga de Betis punten afsnoepten. In de 8 andere duels werden dus 27 punten gepakt en dat is een formidabele constante. Zonder al teveel individuele wijzigingen in de selectie van Betis dit seizoen heeft Pellegrini Betis het vermogen gegeven om Huesca, Celta, Osasuna, Villarreal, Getafe, Cádiz, Alavés en Levante te verslaan, en lang niet altijd met even spectaculair voetbal. De voetbalpurist kan altijd aan zijn trekken komen met Canales, Joaquin en Fekir maar we zien nu veel meer mentale weerbaarheid.

Ik ben ontzettend benieuwd of Betis haar zesde plek kan vasthouden; hoe Corona een financiële weerslag zal hebben en of ze wat kunnen investeren in de selectie met Cordon als interessante technisch directeur.

Het speelschema

Real Betis’ schema, via Futbol24

Kijkende naar het schema moet Real Betis eigenlijk vooral oppassen voor het blokje Atlético-Athletic Club-Real Madrid. Daarbij aangetekend: het duel met Athletic Club vindt plaats een paar dagen na de Copa-finale. Er is met dit schema van Betis voldoende perspectief om Europees voetbal binnen te halen ondanks concurrentie van Real Sociedad en Villarreal in de top-7.

De sterspelers

Uiteraard noemen we eerst Nabil Fekir. Het is tegelijkertijd idioot en een zegen dat hij bij Real Betis voetbalt, buiten de spotlights van de wereldtop voetbalt zo’n artiest bij de tweede club van Sevilla. Elke wedstrijd tel ik mijn zegeningen, elke wedstrijd doet hij wel wat moois. Vlak voor de interlands bijvoorbeeld nog de fraaie solo tegen Levante. Agressiviteit in zijn spel, een en al straatvoetbal, hoewel het eindproduct beter kan, durf ik hem absoluut niet aan te vallen.

Als het goed is, heeft FC Barcelona deze zomer de mogelijkheid om rechtsback Emerson door een vreemde constructie uit 2019 over te nemen. Hij wil nog wel eens makkelijk kaarten pakken, maar de 22-jarige Braziliaan is een back naar mijn hart. Fysiek sterk, voetballend onderlegd, tactisch zeer betrouwbaar, opkomende back. De volgende stap is dat hij zijn aanvallende eindproduct gaat verbeteren (dit seizoen 1 goal en 4 assists), maar het is duidelijk dat hij mee zal kunnen op het hoogste niveau.

Sergio Canales, meer favoriete spelers in LaLiga heb ik bijna niet. Gezegend met een godstalent, ernstige knieblessures deden hem de top niet halen maar voor een Spaanse subtopper goud waard. Hij ademt voetbal in al zijn vezels, een artistieke kunstenaar. Zonder bal hoef je niet veel van hem te verwachten, maar dat interesseert me geen hol. 30 jaar, genieten met een grote G als hij aan de bal komt. Kan penalty’s nemen, kansen creëren, soms zelf goals maken, maar bovenal geniaal goed voetballen.

Guido Rodriguez kwam begin 2020 als 25-jarige middenvelder over vanuit Mexico. Het was duidelijk dat hij een defensieve middenvelder is, maar sinds Betis in 2021 beter compact staat komt hij ook automatisch tot bloei. Aan de bal is hij geen wereldwonder, maar als bewaker van de balans op het middenveld enorm betrouwbaar. Goed in het drukzetten, tackelen, door de lucht, ballen weghalen. Wat wil je meer?

5. Real Sociedad — 39 verliespunten

Ajax buiten beschouwing gelaten moet ik mezelf de vraagstellen: wat brengt me voetbalgeluk? Als ik daarop zou moeten antwoorden, zeg ik waarschijnlijk “Het volgen van de clubs die niet Real Madrid en Barça heten, en dan hopen dat ze me verbluffen met interessante ideeën/coaches en liefst systematische ontwikkeling na elk seizoen”. Ik kon me daarin uiteraard fascineren voor Berizzo’s Celta, de werken van Sampaoli bij Sevilla, die van Setién bij Las Palmas en Betis, Mendilibar bij Eibar, Marcelino bij Valencia.. en sinds de zomer van 2019 ben ik Real Sociedad gaan volgen.

In de zomer van 2019 trok de transferzomer van Real Sociedad mijn aandacht: Portu, Isak, Monreal (permanent) en Ødegaard (huur) werden allen aangetrokken. Stuk voor stuk intelligente transfers die specifieke kwaliteiten aan een elftal zouden bijdragen. Portu’s diepte, Isak’s voetbal als spits, Monreal die als wingback er steeds overheen dendert, Ødegaard als spelmaker die ons bij Vitesse verrukte. Ik deed dus een poging om zo weinig mogelijk wedstrijden te missen. En ik bleef hangen, week na week.

In 2019/20 was ik gefascineerd door het aantrekkelijke voetbal; in 2020/21 was de prestatie van Alguacil’s Real Sociedad dat ze naast goed, aanvallend voetballen ook in staat waren om met een hoge lijn defensief goed te staan. In een analyse van Managing Madrid is de duidelijke ontwikkeling in kansenkwaliteit creëren versus kansenkwaliteit weggeven goed te zien, hoewel de balbezitscijfers onveranderd zijn. Daarnaast is het in de schotafstanden te zien (via FBREF): in 2018/19 was la Real’s schotafstand gemiddeld 17,9 meter (15e club daarin), in 2019/20 was dit 17,2 meter (5e club daarin), 2020/21 tot nu toe 16 meter (de beste). Daarbij aangegeven dat coach Imanol Alguacil halverwege 2018/19 instapte.

Vorig seizoen was er voor Real Sociedad bij het ingaan van de eerste Coronalockdowns een stand om best verrukt over te zijn: la Real was in bloedvorm in die periode en stond met 46 punten vierde. Ook werd na onder andere een heroïsche zege bij Real Madrid de Copa-finale bereikt. Toen voetbal eenmaal ‘coronaproof’ verder kon gaan, was het haar mojo kwijt (iets soortgelijks als Getafe) en kon het ternauwernood groepsfase Europa League veiligstellen met een zesde plek. Het zal niet geheel toeval zijn dat Ødegaard toen ook met zijn vorm worstelde en last had van ‘chronische’ botaandoeningen waardoor hij zijn gezicht niet constant kon laten zien. Voor 2020/21 wisselde Real Sociedad Ødegaard (om Zidane..) in voor David Silva. Veel personele wijzigingen waren er niet, nou ja; controleur Martin Zubimendi werd als leerling van Zubieta een vaste A-speler.

De start van het nieuwe seizoen was na een kort aanloopje geweldig met 23 punten na 7 wedstrijden: het doelsaldo was met 21–4 ook voortreffelijk. Met David Silva en Mikel Oyarzabal als voorname aanvalsleiders was de club uit San Sebastian voor veel ploegen ongrijpbaar. Des te pijnlijker was het dat na de 10e speelronde deze spelers begonnen te kwakkelen met blessures. Tot en met speelronde 21 werd er maar twee keer gewonnen en overleefde het ternauwernood de Europa League-groepsfase: een loting tegen Manchester United in de achtste finales zou later een kansloos waterloo betekenen. Nu Oyarzabal en Silva weer regelmatig aanwezig zijn, kruipen ze uit het dal en hebben ze er zoals tegen Cádiz en Levante wedstrijden bijzitten waar ze met hun vorm refereren aan het begin van het seizoen. Dan spelen ze hun aanvalsspel op hoog tempo, zijn ze zonder bal altijd danig georganiseerd dat de bal meteen terugveroverd kan worden en begint de volgende aanval weer. Alleen is dat dus niet 38 wedstrijden lang te zien. Topclubs hebben meer geld om brede kwaliteit in te kopen: Real Sociedad kán een zeer competitieve basiself opstellen in de Liga met een brede selectie qua talent, maar als je een Merino Oyarzabal Silva direct een op een moet vervangen, is dat bijna niet te doen. Zo loopt het soms hard tegen haar grenzen aan met Real Sociedad 1–6 Barça als pijnlijkste duel. Een wedstrijd als Real Madrid v Real Sociedad is dan weer een ander uiterste. Met lef en passie hun eigen spel spelen en net voor het eind de zege mislopen, wel 1–1 spelen volgens je eigen idee.

Mede door de formidabele seizoenstart staat Real Sociedad dus op 39 verliespunten, slechts. Het verval door de invloed van dubbele schema’s heeft hard toegeslagen. Van 7 verliespunten in de eerste 10 duels, naar 32 in de volgende 18. Net geen twee punten per duels laten liggen. Nu staan ze alsnog vijfde, wel gelijk met Real Betis. Hoe het ook moge eindigen: Real Sociedad is een vaste, bindende kijktip. Buiten de mainstream elftallen, buiten de drukte, spel en gevoel dat je even weg laat varen naar een haven zonder nare pretenties. Jongens van talentenfabriek Zubieta, ervaren spelers, talenten of wel onder 23 spelers die de top wel kunnen halen maar een omweg nodig hebben of er nooit komen. Het blijkt een interessante, goede mix voor Real Sociedad en ze liggen op koers om weer voor het tweede jaar op rij Europees voetbal te mogen spelen. Als ze hun onderliggende cijfers hadden waargemaakt, zouden ze mee kunnen doen om CL-tickets maar cijfers hebben altijd context en nuance nodig. Dat is niet erg, wel voor negatief geobsedeerden.

Het speelschema

Real Sociedad’s schema, via Futbol24

Aanstaand weekend speelt Real Sociedad vanzelfsprekend eerst de uitgestelde Copa-finale van 2019/20’. De Baskische finale spelen met fans blijkt helaas een utopie in Coronatijden. Toch togen we naar Sevilla, Cartuja voor een alomvattend eindoordeel van een Copa-seizoen dat best tof was. Wie is de sterkste van Baskenland? Het zal ongetwijfeld meer voorstellen dan de competitiewedstrijd vier dagen erna.

Houdt Real Sociedad dan plek 5 vast? Met Sevilla, Atlético Madrid zijn er duidelijk zware hindernissen; Athletic Club, Valencia, Eibar, Osasuna zullen qua kwaliteit en stijl ook listig genoeg zijn. Hijgend met Betis en Villarreal wordt het een uitdaging. Maar op zich lijken ze favoriet; vastigheid, stijl, meerdere manieren om te scoren. Wat ook een rol speelt: wint Athletic Club de Copa21’ wel of niet? Als ze verliezen, is plek 6 voor groepsfase Europa League ook genoeg. Anders alleen plek 5. De Conference League zal toch als een nederlaag voelen.

Beste spelers

Mikel Merino is een van mijn favoriete middenvelders in Spanje. In alweer zijn derde seizoen in Spanje is zijn vormpeil alleen maar groeiende. Een geweldige voetballer op het middenveld met een uitstekende pass; kort, lang en bezit de kunst van het simpel houden. Hij is fysiek sterk, defensief iets minder maar het lukt hem ook met regelmaat om in de 16 te arriveren en een doelpunt mee te pikken. Zou me verbazen als hij nog niet eens de stap hogerop maakt.

Mikel Oyarzabal wordt bijna 24 jaar, maar loopt al heel lange tijd mee bij Real Sociedad. Vanzelfsprekend een van de sterspelers van dit team. Jaarlijks 10+ goals en een hoop assists als linksbuiten. Veel diepte in zijn spel, lastig van de bal te krijgen, prima basistechniek en een goed schot+penalty in zijn voeten. Dit seizoen kwakkelt hij wat met blessures waardoor hij niet constant het beste laat zien.

Alexander Isak, de voetballende spits. Nog altijd maar 21 jaar. Hij heeft dit seizoen al 12 keer gescoord, maar het idiote is dat hij nog veel meer zou kunnen scoren. Afwerken doet hij nog lang niet constant en goed, maar de manier waarop hij de spitspositie invult bij Real Sociedad is belangrijk op zich. Hij wordt sluimerend in verband gebracht met topteams maar voor hemzelf is het denk ik goed als hij nog een seizoentje blijft.

David Silva, El Mago. Ook op 35-jarige leeftijd nog huizenhoog de beste van dit team. Blessures hebben de vibe van dit team in december en januari dwarsgezeten, precies toen er veel wedstrijden werden gespeeld. Het is een genot om hem te zien voetballen. Intelligent positioneren, als Jezus soepel draaien en keren aan de bal, de geroemde pausa aan de bal, spelers kunnen aansluiten en weggestoken worden. Laten we hopen dat ‘21/22 een blessurevrij jaar wordt en onze ogen nog betoverd mogen worden.

Ziet graag Ajax voetballen. Kijkt veel naar LaLiga.

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.