De odds tussen haakjes zijn afkomstig van Unibet.

Standaardsite om alles bij te houden voor schorsingen/blessures hieronder. Eigenlijk gewoon wekelijks googelen op ‘’Lesionados, bajas para jornada (speelronde [x])’’ https://www.marca.com/laliga-fantasy/2020/09/06/5f55223122601d8b7b8b4593.html

Zaterdag 18:30, Granada v Athletic Club ( 1 = 2,95 ; X = 3,05 ; 2 = 2,72 )

Granada en Athletic Club ontmoetten elkaar nog op de laatste speeldag, krap twee maanden geleden. Het werd 4–0 voor de promovendus, wat mede dankzij gunstige resultaten op andere velden Europees voetbal betekende.

Granada treedt aan zonder middenvelder Yan Eteki; Athletic Club stelt het zonder de toch al weinig spelende buitenspeler Ibai Gomez.

De kracht van Granada vond ik eigenlijk altijd dat er nooit een etiket op hun team was te hangen. Je wist dat ze tactisch flexibel waren en goed druk konden zetten, maar naast de vertrokken huurling Carlos Fernandez scoorden Soldado, Machis en Puertas voorin met elkaar ook 21 goals. Van Tenerife-aanwinst Luis Milla wordt hoog opgegeven op het middenveld, terwijl de 38-jarige Jorge Molina een verrassende transfervrije aanwinst is. Daarnaast hebben ze met Foulquier, Gonalons (definitief) en Yangel Herrera (huur) krachten langer aan zich kunnen binden. Granada moet verder zonder Carlos Fernandez, maar drastisch minder is het niet. Vooral spannend of ze het met Europees Voetbal aankunnen.

Er bestaat geen twijfel over dat Athletic Club’s tactisch-defensieve organisatie er ver bovenuit steekt in de Liga. Het probleem zit voor hen vooral in het aanvallende gedeelte: slechts 41 goals voor een club van hun statuur. Dat een 34-jarige Raúl Garcia, eigenlijk geen spits, met 15 goals ruim de topscorer is mag opmerkelijk genoemd worden. Iñaki en Muniain blijven spelers waar je automatisch naar kijkt als de Basken ten tonele verschijnen, maar ze tillen hen niet naar een hoger niveau. Wellicht dat Villalibre, Sancet zich ontwikkelen waardoor er variatie in het aanvalsspel kan komen, ooit.

Zondag 16:00, Real Valladolid v Real Sociedad ( 1 = 2,85 ; X = 3,20 ; 2 = 2,65 )

Een hoge odd voor Real Sociedad bij dit duel en dat is in dit geval volledig te gedogen. Real Valladolid-uit is altijd een hel, maar de ploeg uit San Sebastian heeft met Covid te kampen. Oyarzabal, Januzaj en Kevin Rodrigues staan wel weer op het trainingsveld, maar een David Silva en Willian José zijn nog in quarantaine. Niet de minste spelers. Daarnaast blijft het beeld van Real Sociedad toch hangen bij het moeizame voetbal na Covid. Eerst in een zetel voor CL-voetbal, daarna als een baksteen zakken en blij mogen zijn met Europees voetbal.

Real Valladolid is altijd een kuitenbijterteam geweest, lowbudget en alweer het derde seizoen in de Liga. Wellicht het defensief stugste team van de Liga (ja, nog stugger dan Getafe vind ik zelfs), zeker in eigen huis. Sla het er allemaal op na; Barça, Real Madrid, Valencia en Sevilla winnen allemaal ‘maar’ met 0–1, terwijl een Getafe en Atlético een gelijkspel moesten accepteren. De bottleneck van dit team is creativiteit en goals, daarom verbaast het me ondanks de hoge leeftijd weinig dat ze Orellana binnen hebben kunnen halen. Met zijn betrokkenheid bij 15 goals bij Eibar komt alleen Sergi Guardiola in de buurt met 10 goals. Helaas hebben ze wel het jonge verdedigende talent Salisu moeten laten gaan, maar bij Southampton en Hasenhüttl is hij imo wel in goede handen voor slechts 12 miljoen euro.

Zondag 18:30, Villarreal v Huesca ( 1 = 1,55 ; X = 4,20 ; 2 = 6,50 )

Good ebening! Het vernieuwde Villarreal maakt voor het eerst zijn opwachting in het nieuwe seizoen. Unai Emery aast op revanche met een club die bulkt van de kwaliteit. De grote vraag is of ze de top-4 aan kunnen vallen; met de huidige verdediging waarschijnlijk nog een brug te ver. Maar toch wordt het genieten geblazen. Parejo, Coquelin en Kubo voor weinig geld toevoegen aan een team met al Alcacer, Chukwueze, Moi Gomez en Gerard Moreno is heel knap werk.

Het seizoen wordt geopend met thuisduels tegen Eibar en allereerst Huesca: die club was slechts één seizoen afwezig nadat ze in 2018/19 hun debuut maakten. Dit seizoen lijken ze met een iets meer ervaren team de Liga binnen te treden en zijn er met Alaves, Eibar en Celta genoeg fragiele teams die het leven zuur kunnen worden gemaakt.

Ik zal mezelf de eerste fase nog genoeg duidelijk maken dat ik de Segunda-teams niet goed genoeg ken, maar bij Huesca herken ik nog wel de meeste namen. Insua, Gastón Silva, Maffeo, Mosquera, Rico, Gómez, Rafa Mir en Okazaki zijn nog prima, vaak ervaren krachten voor een La Liga-promovendus. Trainer Míchel haalde twee seizoenen terug dan weer Omsk niet als coach van Rayo Vallecano, wellicht dat hij hier zijn revanche krijgt.

Zondag 21:00, Valencia v Levante ( 1 = 2,10 ; X = 3,45 ; 2 = 3,65 )

Chaos, wanorde, destructief; kies je term voor wat er bij Valencia plaatsvindt. Ik kan de hele voorgeschiedenis wel herhalen, maar u kent de hoofdlijnen. Peter Lim bepaalt vanuit Singapore en vertelt aan loopjongens als Anil Murthy wat hij moet uitvoeren. Deze zomer was dat Parejo, Garay, Coquelin, Rodrigo en Ferran verkopen; alleen bij Rodrigo gebeurde dat eigenlijk voor een fatsoenlijke prijs (ongeveer 30 miljoen euro). De liquiditeitsproblemen en schuldpapierenproblematiek volgden bij Valencia en daar zijn ze eigenlijk nog steeds niet klaar mee. Beloofde ankopen blijven uit, dus reden genoeg voor Javi Gracia om op de persconferentie geen harde woorden te schuwen: https://pbs.twimg.com/media/Ehofu9ZX0AAE-RX?format=png&name=large . Waarom hij dan instapt (want je kan dit vooraf ook weten), geen idee; maar Valencia blijft een grote club.

Dit seizoen resteert voor Valencia een selectie met als genoeg individuele kwaliteit, maar in de as nauwelijks een stuur terwijl dat zo belangrijk is in een steeds conservatievere competitie. Kwalitatieve uitspattingen van Guedes, Maxi Gomez, Kang-In Lee José Gaya en Carlos Soler zullen we desondanks vast zien. Ze openen in ieder geval met de stadsderby tegen Levante.

De wiskundige formule Levante heeft zich deze zomer los laten gaan op de Segunda-markt waar het onder andere ex-Fortuna-speler Mickaël Malsa oppikte en aanvallers als Dani Gomez en Jorge de Frutos (Real Madrid, wel actief in Segunda). Al lijkt het er niet op dat deze spelers Levante veel hoger zullen doen eindigen dan bovenkant rechterrijtje. In dit counterelftal zijn het keeper Aitor Fernandez (die héél veel ballen uit het doel houdt), middenvelders Jose Campaña en Enis Bardhi plus José Luis Morales voorin die dit elftal kleur geven. Dat ik ze een wiskundige formule noem, is omdat ze kunnen winnen van Real Madrid, FC Barcelona of Real Sociedad en een paar dagen later weer een verschrikkelijk slechte pot kunnen spelen tegen een degradatiekandidaat. Onvoorspelbaar, niet te vatten.

Ziet graag Ajax voetballen. Kijkt veel naar LaLiga.

Ziet graag Ajax voetballen. Kijkt veel naar LaLiga.