La Liga, 17 oktober — Jornada 6

Stijn
6 min readOct 16, 2020

In de vorige blogs heb ik alle ploegen al individueel geanalyseerd, dus de voorbeschouwing kan dit keer ook wat beknopter, zeg maar.

Zaterdag — 13:00 Granada v Sevilla

Het belangrijkste nieuws voor deze wedstrijd is toch wel de afwezigheid van Sevilla-verdediger Jules Koundé, want hij heeft een positieve coronatest. Het betekent ook dat zijn aanwezigheid bij Chelsea v Sevilla zeer onwaarschijnlijk is en dat is zonde, want Koundé steekt er ver bovenuit bij de ploeg van Lopetegui. Covid-19 laat maar weer eens zien een wreed, onvoorspelbaar beest te zijn. Volgens de Sevilla-coach zijn er meerdere spelers met pijntjes voor morgen. Dat is het lot van het drukke schema, helaas. Veel wedstrijden, weinig pauze. Van Idrissi is het al zeker dat hij er morgen niet bij zal zijn.

Granada wist voor het verstrijken van de transferdeadline nog de 20-jarige centrumverdediger Nehuén Perez te huren van Atlético Madrid. Na een leenbeurt bij Familicao kwam hij nog steeds niet voor in de plannen van Simeone, dus koos hij voor het solide team van Diego Martinez. Op de persconferentie zei hij dat hij veel kansen zou krijgen: “Granada is actief in drie competities. Ik ben jong, moet spelen en heb met Granada een geweldige plek om mijn kwaliteiten te demonstreren.” Met nog eens Nehuen Perez erbij heeft Granada een uitstekende transferzomer gehad, kunnen we stellen.

Vorig seizoen won Sevilla met 0–1 bij Granada en in eigen huis werd het 2–0 voor Lopetegui’s equipe. Gaat het dit seizoen ook in zeges voor Sevilla uitmonden? Naast dat Granada goed presst, zijn ze tactisch ook degelijk. Sevilla heeft het daar niet altijd makkelijk tegen zoals we tegen Cádiz en Levante zagen.

Zaterdag — 16:00 Celta de Vigo v Atlético Madrid

Atlético Madrid raakte deze weken Vrsaljko voor langere tijd kwijt; morgen mist het ook Lodi, Saúl en Giménez wegens pijntjes. Op het gebied van blessures is het dus ‘weer eens’ onstuimig bij Atlético. Momenteel is het nog niet bekend of Bayern-uit voor hen in gevaar komt, maar ook tegen Celta zal het nog lastig genoeg worden.

In juli werd het in Balaídos 1–1 en toen stonden Lodi, Giménez en Saúl ook op het veld. Volgens Marca gaat Simeone het zo neerzetten: Oblak; Trippier, Savic, Felipe, Hermoso, Correa, Koke, Torreira, Lemar; Suárez, Costa. Dit betekent dat Joao Félix vanaf de bank start, dus. Simeone’s mannen moeten in ieder geval de zure smaak van de 0–0’s tegen Huesca en Villarreal wegspoelen. Er werd zéker tegen Villarreal niets gecreëerd: het stond stil, er gebeurde niets, het was extreem slecht in aanvallend opzicht.

Waar Celta uit de eerste drie duels nog vijf punten haalde en volop positieven leek te ervaren, is dat na de duels tegen Barça (0–3 verlies) en Osasuna (0–2 verlies) weer weggeëbd. Het uitblijven van versterkingen in elke linie wordt de clubleiding kwalijk genomen. Ondertussen zijn bijvoorbeeld met Kevin Vazquez & Hugo Mallo beide rechtsbacks geblesseerd, heeft Aidoo het Coronavirus opgelopen en zijn Tapia, Beltran, Murillo, Araújo en Okay ook de hele interlandperiode weggeweest waardoor groeien en goed trainen als team lastig is, zéker in Tapia’s geval.

Alles wijst er dus op dat Celta genoodzaakt gaat zijn om met 11 man achter de bal te staan en te gokken op de counterkansen, vaak voetballend onder de druk uitspelen. Voor een gehavend Atlético en voor het eerst zonder Thomas Partey is dit een kans om laten zien dat ze de kleintjes gewoon goed op hun plaats kunnen zetten.

Zaterdag — 18:30 Real Madrid v Cádiz

De waarheid is dat er over koploper Real Madrid eigenlijk niets bijzonders te vertellen valt. Het team staat tactisch prima en er is weinig te klagen: het is aanvallend misschien niet dwingend genoeg maar dat is flink verstomd sinds de openingsdag.

Zidane zinspeelde in zijn persconferentie, mede door het drukke schema, op rotaties tegen promovendus Cádiz. Dat moet ook mogen met Shakthar op het oog. Hazard, Carvajal, Odriozola, Mariano en sinds vandaag Ødegaard hebben blessures. Het lijkt erop dat Real Madrid de muur moet slechten en dan gaat ‘controleren’. Veelzeggend over de rust bij Real Madrid is dat de Spaanse media nu duiken op het feit dat de zoon van Santi Cañizares, Lucas, op de bank zit als keeper bij Real Madrid.

Na vijftien jaar speelt Cádiz weer eens op het hoogste niveau en dan kun je door de pandemie niet afreizen naar een met fans gevuld Bernabeu. In plaats daarvan het kleine Alfredo Di Stefano als toneel. Geen schande, maar wel zonde. Trainer Álvaro Cervera is realistisch: hij gelooft in een resultaat, maar dat gaat ook sterk afhangen van welke spelers Real Madrid opstelt. Cádiz speelt defensief en extreem vanuit de tegenstander. Het heeft ervoor gezorgd dat ze lang uitzicht hadden op een punt tegen Sevilla, wat uiteindelijk niet gebeurde, wonnen van Athletic Club en speelden gelijk tegen Granada. Op het oog een competitief elftal, dus. Interessant om te volgen: Bobby Adekanye, die gehuurd is van Lazio aan het eind van de transferperiode.

Zaterdag — 21:00 Getafe v FC Barcelona

Je zou denken dat de bestuurlijke onrust tijdens de interlandperiode de boventoon ging voeren, maar in de media ging het ook veel over Antoine Griezmann. De 29-jarige Fransman kwam in de zomer van 2019 voor 120 miljoen euro over van Atlético Madrid, maar het lukt hem maar niet te aarden in Camp Nou. Een veelzeggende statistiek werd na Barça — Sevilla gedeeld door Mundo Deportivo: hij werd maar 15 keer bereikt als rechterflankspeler, terwijl de 17-jarige Ansu Fati 32 keer werd bereikt. Trainer Ronald Koeman zei na de wedstrijd ‘dat een speler van zijn kwaliteiten minimaal één van zijn twee kansen had moeten benutten’.

De Franse bondscoach Deschamps zei daarop twee weken terug ‘dat Koeman Griezmann ongelukkig maakt. Ik kan niet begrijpen waarom hij een meer centrale rol heeft. Als hij [Girezmann] er publiekelijk iets over zou zeggen, dan denk ik niet dat Koeman dat graag zou willen horen’. Na de Nations League-wedstrijd tegen Kroatië (2–1 voor Frankrijk) sprak Griezmann er toch omslachtig over: “De coach weet waar ik moet staan dus ik profiteer van de situatie, mijn positie, het vertrouwen van de coach en mijn teamgenoten”.

Dus ging het op de vrijdagpersco wéér over Griezmann. Koeman vertelde: “Griezmann? Iedereen heeft het recht te zeggen wat hij denkt. Gistermiddag heb ik met Griezmann over zijn positie en performance gesproken. Ik beslis waar hij speelt, zoekende naar wat het beste is voor het team. De coach commandeert en beslist. Als hij zijn beste spel laat zien, is er geen probleem.”

Ook bij Barça wordt er veel gesproken over mogelijke rotaties vanwege het drukke schema met CL, competitie en bovenal de Clásico in zicht volgende week. Of dat verstandig is tegen Getafe is een andere vraag, maar zonder Umtiti, Ter Stegen en Alba is de kans in ieder geval groot dat Dest in de basis staat. Voor de interlands speelde Barça in een onderhoudend duel 1–1 met Sevilla, dus staan ze qua verliespunten gelijk met Real Madrid.

Getafe staat na de 3–0 nederlaag bij Real Sociedad weer met beide voeten op de grond. 7 punten van de eerste twaalf blijft voor een ploeg met hun budget geen schande. Dit rouwdouwersteam blijft toch in sterke mate afhankelijk van wat ex-Barça-speler Cucurella doet. Een leuke storyline om te volgen: rechtsback Damian Suárez heeft in de eerste vier wedstrijden van het seizoen steeds een gele kaart gepakt, dus kan hij tegen Barça na de eerste vijf duels al meteen een schorsing tegemoet zien. Ik staaf dat soort statistieken niet maar het lijkt me een record.

De zwakste plek van Getafe lijkt meer aan de linkerkant van de defensie te zitten met Xabier Etxeita en Matheus Oliveira. De beste flank van Barça is natuurlijk duidelijk de linkerflank. Roberto en Griezmann moeten zich dus gaan laten zien aan de rechterzijde (zonder rotaties meegenomen). Barça moet op zijn hoede zijn voor Getafe; hoe meer rotaties, hoe groter de kansen voor Getafe worden.. hoewel die nooit van de top 3 lijken te kunnen winnen.

--

--

Stijn

Ziet graag Ajax voetballen. Kijkt veel naar LaLiga.